Joulunajan perinneruoka - joulumakkarat
12.12.2023
Suomalaisen joulupöydän herkkuihin, mahdollisesti jo useamman sadan vuoden ajan on kuulunut joulumakkara. Perinne juontaa maaseudun historiaan, missä kaikki maataloustuotteet käytettiin tarkoin hyväksi riittävän ravinnon ja miksei myös nautinnon vuoksi.
Perinteisesti joulumakkarat nautitaan tirri- tai karjalanpaistin kanssa. Joulumakkaran täytteeksi keitetään veteen ohrapuuro, johon lisätään sulatettua sianrasvaa, haudutettua sipulia, suolaa ja vettä. Puuro työstetään puhdistettuun siansuoleen. Ennen vanhaan tähän käytettiin lehmän sarvesta tehtyä syöttösuppiloa, nykyisin sen korvaa yleiskoneen lihasuppilo. Täytetty suoli suljetaan puuvillanarulla ja makkaralenkkiin tehdään pieniä reikiä, jotta makkara ei paistuessa hajoa. Keitetyt makkarat jäähdytetään ja säilytetään viileassä ennen paistamista. Makkarat paistetaan 200 asteen lämmössä, jolloin kuoreen saadaan kaunis väri ja rapea pinta.
Juvalla Kaskiin Martat ovat valmistaneet perinteisiä joulumakkaroita yhdistyksen alkuvuosista alkaen. Alkuun talkoita pidettiin jäsenten kodeissa , myöhemmin siirryttiin Järvenpään Jukolaan. Viime vuodet on ahkeroitu Kannashovissa, jossa tänäkin vuonna koronatauon jälkeen talkooväki kokoontuu talkoisiin. Paikalle on kutsuttu ”kuunteluoppilaiksi” myös muiden juvalaisten marttayhdistysten jäseniä. Kaskiin Martat on tällä hetkellä ainoa marttayhdistys joka pitää perinnettä yllä. Suuren makkaramäärän valmistus myyntiin vaatii yleensä kymmenen tekijää ja vie koko päivän.
Martat toivoo siirtävänsä perinteisen joulumakkaran valmistusoppia myös nuoremmille sukupolville. Tämän vuoden makkarat myydään perjantaina 15.12. klo 9 alkaen Juvan S-Marketin aulassa.